Jarní pesto z medvědího česneku

20.04.2024

Svěží čerstvé listy medvědího česneku můžete nasbírat v našich lužních lesích, případně si je zakoupit na farmářském trhu. A připravit z nich lahodné pesto bude hračka! 

Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

Medvědí česnek je superpotravina nabitá vitamíny. Přečtěte si, k čemu ho lze použít a kde jej na jaře nesbírat.

Když si medvědí česnek přinesete domů

Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a uložte do lednice. Před tím, ale nezapomeňte lehce seříznout stonky.

Medvědí pesto. Co s ním?

Pesto se hodí k těstovinám, na grilované maso nebo ryby a výtečně ochutí i polévku. Možná vás to překvapí, ale skvěle chutná také na dobrém kváskovém chlebu s máslem.

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Vyrobte si svoje pesto z medvědího česneku

Výsledné množství: 1 menší sklenička

Potřebujete

  • 1 větší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 4-5 lžic kvalitního olivového oleje
  • špetku soli
  • 2 polévkové lžíce Parmezánu nebo sýru Pecorino
  • 1 polévkovou lžíci kešu oříšků
  • 1 polévkovou lžíce piniových oříšků
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • trocha kajenského pepře pokud milujete pikantní chuť

Postup

Listy medvědího česneku zbavte tvrdých stonků, důkladně je omyjte a osušte. Dejte je do hlubší nádoby a tyčovým mixérem umixujte nahrubo se solí. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce, kde vydrží asi týden. Pro delší uchování pesto zamrazte.

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay