Recept: Cheesecake s (mraženým) lesním ovocem

11.04.2024

Nová sezóna lesních plodů se blíží a přichází tak pravý čas zbavit se zásob, které máme doma v mrazáku. Náš dnešní recept je k tomu přímo ideální!

Co budete potřebovat:

korpus

  • 250 g digestivních sušenek

  • 120 g másla (rozpuštěného)

  • 1 lžíce cukru moučka

náplň

  • 100 ml mléka

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 500 g pomazánkového másla (např. Philadelphia)

  • 60 g zakysané smetany

  • 20 g želatiny v prášku

  • 160 g cukru moučka

  • 16 g vanilkového cukru

ovocná vrstva

  • 250 g libovolného mraženého lesního ovoce

  • šťáva z půlky citronu

Postup:

  1. Všechny ingredience na ovocnou vrstvu vložíme do rendlíku a zvolna zahříváme za občasného míchání 10 minut, dokud směs nezhoustne. Poté necháme zcela zchladnout a dáme směs alespoň na 30 minut do lednice.
  2. Zatím si nachystáme kulatou dortovou formu o průměru 25 cm a vyložíme ji pečícím papírem.
  3. Sušenky rozdrtíme v elektrickém sekáčku a smícháme se zbylými ingrediencemi na korpus. Jakmile se všechny složky spojí, rozprostřeme vzniklou směs do vyložené formy tak, aby pokrývala celé dno a zároveň po stranách sahala přibližně do poloviny okrajů. Upěchujeme prsty a dáme též chladit do lednice.
  4. Nyní si připravíme smetanovou náplň. Nejdříve do menšího rendlíku nalijeme mléko, nasypeme do něj želatinu a necháme ji zhruba 10 minut bobtnat. Mezitím si ve větší míse vyšleháme smetanu ke šlehání a 60 g cukru moučka do husté pěny (šleháme asi 2–4 minuty při vysokém výkonu mixéru, ručně to trvá déle). V jiné míse si vyšleháme pomazánkové máslo se zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem a zbylými 100 g cukru moučka. Až nabobtná želatina v rendlíku, přemístíme rendlík nad mírný plamen a za stálého míchání směs zahříváme 1–2 minuty, dokud se želatina v mléce nerozpustí.
  5. Obsah rendlíku přelijeme do mísy se směsí z pomazánkového másla, promícháme a do výsledné směsi po několika dávkách zašleháme vyšlehanou smetanu s cukrem. Pak celý obsah mísy přemístíme do dortové formy na vychlazený korpus, navrch pomocí lžičky rozprostřeme vychlazenou ovocnou směs a zlehka promícháme, aby se povrch smetanové náplně smísil s ovocnou vrstvou.
  6. Hotový cheesecake necháme před podáváním alespoň 8 hodin chladit v lednici.

Podívejte se také na další recepty, u kterých zužitkujete zásoby z mrazáku: Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Borůvkový koláč, jako od babičky!