Mykolog na téma HOUBY v budoucnosti. Co poroste v našich lesích?
Obecně zatím žádné mimořádné změny nepozoruji. Možná to, že vzhledem k celkové zdravotní situaci chodí více lidí do lesa. Velkou změnou, která ale není otázkou letošního roku, jsou vykácené lesy po kůrovcové kalamitě. Tam opravdu houby nejsou.
Byl
byste tak hodný a přiblížil čtenářům svou práci? Jak vypadají Vaše pracovní
dny, jak se to liší například právě v sezóně? Co se lidé často o Vašem
povolání domnívají a není to pravda?
V Moravském
zemském muzeu pracuje od roku 1967 houbařská poradna, kam si mohou houbaři
donést k určení své sběry. Pokud tedy houby rostou, v pondělí a
úterý, což jsou naše dny pro veřejnost, k nám chodí hodně houbařů se svými
úlovky. Ale houbařské poradenství je pouze část naší práce. Kromě toho se
věnujeme vědecké mykologické práci (Moravské zemské muzeum patří mezi výzkumné
organizace), péči o náš mykologický herbář, popularizační činnosti, přednáškám
pro školy i širokou veřejnost a dalším aktivitám.
Češi
si ročně odnesou z lesů plody za miliardy korun (včetně hub, samozřejmě).
V některých zemích kolem nás je to podobné, jinde však nad naší houbařskou
vášní kroutí hlavou. Jak se nám to vlastně "stalo", že jsme houbařskou velmocí?
Co to třeba při pohledu do historie ovlivnilo?
Ano, jsme známí jako velcí houbaři, ale zdaleka nejsme jediní a nejen slovanské národy sbírají houby. Houbaří vlastně celá střední Evropa, včetně Rakušanů a Němců, Italové, část Francouzů... Na druhé straně se dá říci, že na houbaření se naopak dívají divně zejména v západní Evropě (Velká Británie, Bretaň) a ve Skandinávii.
Výzkum hub u nás začíná v období života významného
botanika a mykologa Filipa Maxmiliana Opize (1787‒1858), který spolupracoval
s dalším významným mykologem - Augustem Carlem Josephem Cordou
(1809‒1849). V té době došlo poprvé k systematickému sběru hub a
ukládání do sbírek. Zejména Corda je dodnes uznávaným mykologem světového
významu. Významnou knihou bylo také nádherné dílo Vincence Julia Krombholze
(1782‒1842) "Naturgetreue Abbildungen und
Beschreibungen der essbaren, schädlichen und verdächtigen Schwämme" (česky "Věrná vyobrazení a popisy jedlých,
škodlivých a podezřelých hub"), které vyšlo v letech 1831-1846. Před
1. světovou válkou byl aktivní učitel Jan Bezděk (1866‒1915), který vydal
v roce 1901 jako první popularizační knihu "Houby jedlé a jim podobné
jedovaté" a uspořádal v roce 1910 první mykologický kurs u nás.
Z mykologů, věnujícím se mikroskopickým houbám, byl významnou osobností
profesor fytopatologie František Bubák (1866‒1925). Z mykologů studujících
kloboukaté houby byl významnou postavou Josef Velenovský (1858‒1949), zejména
svým obsáhlým dílem "České houby". Z hlediska popularizace hub je známou osobností
František Smotlacha (1884‒1956), který zřídil v Praze v roce 1909
houbařskou poradnu a v roce 1919 začal vydávat časopis československých
houbařů (který jako Mykologický sborník vychází do současnosti). Z dalších
známých osobností je třeba zmínit např. Karla Cejpa (1900‒1979) a Alberta
Piláta (1903‒1974); zejména druhý z nich je známý svými atlasy hub, které
mnozí houbaři používají dodnes. Významných postav naší mykologie je,
samozřejmě, daleko více (např. Eduard Baudyš, František Kotlaba, Richard Picbauer,
Zdeněk Pouzar, František Šmarda), ale jejich podrobný přehled přesahuje rámec
tohoto rozhovoru.
Lesy
dnes ničí kůrovcová kalamita obrovských rozměrů a vlastníci lesy obnovují. Mění
přitom dřevinnou skladbu na pestřejší. Jaké houby si jednou lidé odnesou ze
smíšených lesů v košíku? Co bude podle vás typické pro nové porosty třeba
za dvacet třicet let?
Kůrovcová kalamita výrazně
ovlivnila houbaření u nás, protože v některých oblastech jsou smrkové
porosty zcela zdevastované nebo už vykácené. Tam se, samozřejmě, houbařit nedá.
Co poroste v obnovených porostech, závisí na skladbě dřevin. Pokud se
budou vysazovat např. smíšené jehličnato-listnaté porosty, časem se opět objeví
houby vázané na jehličnany, ale přibydou i druhy doprovázející listnaté dřeviny.
To by mohlo houbaření zpestřit.
Také
by nás zajímalo, kdo se dá do mladého porostu jít na houby? Dá se říct, kdy je
les dostatečně vzrostlý na to, aby v něm začaly houby růst?
Některé mykorhizní druhy hub, vázané na své hostitelské dřeviny (např. hřibovité houby, holubinky, ryzce, lišky, lakovky, atd.), se objevují už i u semenáčků. Takže stanovit nějakou hranici odkdy se dají v mladém lese sbírat houby přesně nelze. Situaci navíc ovlivňují i klimatické podmínky, zdravotní stav dřevin a hospodářské zásahy.
Jaký
nejrozšířenější omyl mezi houbaři se ne a ne a nedaří vymýtit (a přitom je
třeba skutečně nebezpečný)?
Houbařských omylů je celá řada. Mezi nejnebezpečnější z nich, se kterými se setkáváme, patří např. názor, že všechny houby rostoucí na zahradě jsou jedlé, že jedlé jsou všechny houby, které příjemně chutnají nebo voní, případně "potvrzená" jedlost u plodnic okousaných různými živočichy. Ale největším nebezpečím pro houbaře je jejich vlastní nepozornost nebo lehkomyslnost. Sbírat by se měly jen houby, které houbař opravdu dobře zná a "netestovat" houby, které se jim z nějakého důvodu zdají jedlé. To je nejčastější příčina otrav houbami. Bohužel častým je i fakt, že houbař nějakou houbu sní a teprve pak se přijde zeptat, co je to vlastně za houbu. I když je to zcela nepochopitelné, tak s takovým dotazem přicházejí houbaři častěji, než bychom si mohli myslet.
Mohlo by vás zajímat: Jak přistupují nestátní vlastníci lesů k jejich obnově