Recept: Houbové mini quiche

20.10.2023

Křupavé slané těsto se špetkou tymiánu a voňavá houbová náplň se sýrem přijde teď na podzim k chuti. Vyrobit si pak můžete stejně jako my koláčky malé, nebo vsadit na jeden velký. 

Vzhledem k teplému podzimu houby stále rostou. Pokud jste si tedy přinesli z lesa úlovek v podobě košíku plného hříbků či jiných druhů této pochoutky, můžete se dát rovnou do pečení. Jestli ale nepatříte mezi milovníky houbaření nebo zkrátka máte smůlu a chodíte domů z lesa s prázdnou, klidně sáhněte po žampionech z obchodu. Výsledek bude též výtečný. 

Co budete potřebovat:

Na 6 koláčků budete potřebovat: 

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • lžičku soli
  • lžičku nasekaného tymiánu

Náplň: 

  • 400 g čerstvých hub
  • 3 jarní cibulky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g lučiny nebo jiného krémového sýra
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř
  • lžíci nasekané petrželky
  • hrst cherry rajčátek
  • kousek slaniny

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte pokrájené máslo, vejce a tymián a vypracuje hladké těsto. Robot to případně zvládne lépe a rychleji než vaše ruce. 
  2. Vyválejte těsto a vykrojte z něj šest koleček o něco větších, než jsou formičky. Ty vymažte máslem a kolečka do nich přeneste. Dejte odpočinout do ledničky. 
  3. Zatím si očistěte houby a nakrájejte je na kousky. Jarní cibulky a rajčata nasekejte. Na pánvi nechte rozpálit olej s trochou slaniny a houby spolu s cibulkami opečte. Pak přihoďte petrželku, prolisovaný česnek a rajčátka. Směs osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte sýr, prohřejte, důkladně promíchejte a rozdělte do formiček. 
  4. V misce rozšlehejte vejce, smetanu, podle chuti sůl a pepř a nalijte na houbovou náplň. 
  5. Koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut.

Tip: Pro zdravější variantu můžete polovinu mouky nahradit moukou pohankovou či špaldovou.

Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: třeba Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Krémová polévka z hub