Zdeněk Pohlreich: Jak správně zacházet s houbami v kuchyni

18.03.2021

Každoročně Češi nasbírají lesní plody za několik miliard korun. Mezi vášnivé houbaře patří také známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Prozradil, jak s houbami zacházet v kuchyni, aby byly dokonalou ingreidencí a také jaké má on sám oblíbená houbová jídla.

Češi patří mezi velmoci ve sbírání hub. Jakou roli podle vás hrají houby z našich lesů v tradiční české kuchyni?

Myslím, že poměrně silnou. Je pravda, že se tady houby sbírají doopravdy hodně. A protože to bylo vždycky snadno dostupné, daleko dostupnější, než maso, hub je v tradičních jídle hodně.

Recepty nerozdáváte, ale... Která tři houbová jídla byste vybral pro návštěvu ze země, kde není běžné houby konzumat, kdybyste měl demonstrovat, proč je fajn houby v kuchyni používat.

Setkal jste se během svého působení ve světě s podobnou vášní pro houby? Jsme si v tom (kromě třeba Slováků) s nějakým národem blízcí?

Já si vůbec nemyslím , že houby jsou jen česká specialita. Ze zemí které jsem navštívil se houby používají hodně ve Francii, Itálii a Španělsku, kde je sezona podstatně delší.

Jaký vztah máte k houbám v kuchyni vy? Patří mezi vaše oblíbené ingredience?

Houby miluju od docela obyčejných žampionů až po lanýže a moc rád s nimi pracuji.

Recepty nerozdáváte, ale... Která tři houbová jídla byste vybral pro návštěvu ze země, kde není běžné houby konzumat, kdybyste měl demonstrovat, proč je fajn houby v kuchyni používat.

Jak s houbami v kuchyni správně zacházet, aby pro jídlo znamenala skvělou ingredienci. Dá se říct, čeho se při jejich zpracování nebo přímo při vaření a pečení vyvarovat?

Určitě platí pravidlo, že všeho se má dávat s mírou. Já mám rád když houby mají nějakou texturu, třeba když jsou do křupava orestované . Hlavně je potřeba pro zachování bezpečnosti houby uchovávat v prodyšném obalu a po uvaření neuchovávat na druhý den, aby se nezapařily.

Patříte i vy mezi sběrače?

Sběr hub , je moje oblíbená forma trávení volného času, moc mě to baví, samozřejmě, když rostou.

Recepty nerozdáváte, ale... Která tři houbová jídla byste vybral pro návštěvu ze země, kde není běžné houby konzumat, kdybyste měl demonstrovat, proč je fajn houby v kuchyni používat.

Mám rád salát z restovaných hub. smažené hříbky, a houbové ragů se šunkovým knedlíčkem.

TIP REDAKCE: Kuchařky (ve kterých samozřejmě nechybí ani recepty s houbami) nebo i možnost pozvat si Zdeňka Pohlreicha domů najdete na 

www.zdenekpohlreich.cz

Mohlo by vás zajímat:

Sběr lesních plodů je pouze jednou z mnoha mimoprodukčních funkcí, kterou les poskytuje celé společnosti.