10 méně známých zajímavostí o houbách
Věděli jste, že největší houba, na kterou lze v českých lesích narazit může vážit až 4 kilogramy? Nebo to, že houby rostou nejvíc při úplňku? A z některých se dokonce vyrábějí boty a oděvy! `Čtěte dál, budete se možná divit.
Houbařská sezona začíná koncem jara a končí s nástupem zimy. Na to, zda budou naše košíky plné má vliv počasí a dostatečná vlhkost. Zkrátka deštivé počasí, které střídají tepla je ideální. První zprávy o výskytu hub se začínají objevovat i letos a tak houbařská sezóna pomalu startuje.
Češi jsou národem houbařů
Statistiky České zemědělské univerzity v Praze mluví jasně. Češi si ročně přinesou domů 6 kilo hub. Brzké vstávání, ranní mlha, rosa v trávě, proutěný koš do ruky a jde se do lesa. Houbaření má v České republice vybudovanou tradici a jde o jeden z našich nejoblíbenějších koníčků. Často za houbami do lesa vyrážejí celé rodiny a těší se ze svých úlovků.
Jak to mají se sběrem hub ve světě?
Houby jsou oblíbené zejména ve střední a východní Evropě. Češi, jakožto národ vášnivých houbařů, drží společně se Slováky, Poláky a Rusy prim ve sběru i konzumaci. V dobách, kdy se houbám říkalo "maso chudých" a sbírat chodil takřka každý, dala tato záliba vzniknout tradici, kterou v sobě nosíme dodnes. Oblíbené jsou houby i v Japonsku a Číně. Zato v Německu, Anglii a Skandinávii nemají k houbám takřka žádný vztah.
10 zajímavostí o houbaření, o kterých jste možná neslyšeli
- Největší z hub, kterou můžete v českých lesích najít, je pýchavka neboli vatovec obrovský. Pýchavka může dorůst až do výšky jednoho metru a váží klidně i 4 kilogramy. Guláš nebo řízky z pýchavky patří mezi nejlahodnější houbové delikatesy.
- Byli jste někdy v noci v lese a zdálo se vám, že kolem sebe vidíte různá světýlka? Tak to byly houby. Je známo až 80 druhů hub, které zvládají bioluminiscenci, což znamená, že vyzařují světlo.
- Nikdy si k houbám nedávejte víno. Když totiž houby zapijete vínem, můžou v břiše začít kvasit a vy pak máte zaděláno na nemalé křeče.
- Vážnou otravu z hub poznáte až 24 hodin po jejich konzumaci. Pokud si tedy nejste skutečně jistí, že víte, co jste si z lesa přinesli, raději to nejezte.
- Hřib kovář potřebuje delší tepelnou úpravu, než jiné běžné houby. Aby vás po jeho pozření nebolel žaludek a nepostihly vás zažívací potíže, je třeba jej vařit alespoň 20 minut.
- Je dokázáno, že houby rostou nejvíce 10 dnů po dešti. Mykologové zároveň potvrzují, že houby rostou víc, když je měsíc v úplňku.
- Hříbek za den vyroste až o 5 centimetrů. Pokud tedy najdete porost malých hříbků a vrátíte se zpět druhý den, bude na vás čekat pořádná houbová nadílka.
- Houby mají léčivé účinky. Mimo jiné posilují imunitu, startují metabolismus, čistí organismus a trávicí ústrojí.
- Nejdražší a zároveň největší pochoutka z hub je lanýž bílý. Tato houba roste vzácně v Itálii a Chorvatsku. Najít jej výjimečně můžete i v České republice, ale nesmí se sbírat. Sběrači hub lanýže bílého nabízejí od 33 000 korun za kilo. V České republice se může cena vyšplhat až na 80 tisíc korun.
- Ekologická inovace přichází i do oděvního průmyslu. Houby jako materiál, to už v dnešní době není žádný nesmysl. A tak se z hub vyrábějí oděvy, papír a dokonce vodě odolné boty, které když doslouží, jsou snadno odbouratelné.
Přečtěte si také: Desatero houbaře nebo nebo Recept: Houbový quiche se slaninou a olivami