Recept: Houbový quiche se slaninou a olivami

08.03.2024

Slané koláče jsou výtečné a většinou se po nich jenom zapráší. Pro tuto naší variaci využijete lesní houby, ale stejně dobře lze sáhnout i po žampionech nebo hlívě ústřičné. 

Co budete potřebovat: 

Těsto: 

  • 175 g hladké mouky (klidně špaldové) + na poprášení 
  • 100 g vychlazeného másla
  • větší špetka soli
  • 4 až 6 lžic studené vody
  • 1 žloutek

Náplň: 

  • 2 středně velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 150 g anglické slaniny
  • asi 500 g hub (můžou být i žampiony)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 ml smetany
  • 3 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra
  • 2 lžíce oliv nakrájených na kolečka

Postup: 

  1. Vychlazené a na kostky nakrájené máslo dáme ideálně do kuchyňského robotu se sekacími noži. Přidáme mouku, žloutek, sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kousky másla. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto.
  2. Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou silnější placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a uložíme do lednice, zhruba na hodinu odpočinout.
  3. Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme kulatý plát o průměru asi 30 cm (nebo dle vaší pečící formy).
  4. Připravené těsto přemístíme s pomocí válečku do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou.  Za zbytků těsta můžete vyválet pruhy vhodné jako okraje koláče. 
  5. Necháme půl hodiny vychladnout v ledničče.
  6. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z lednice, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolemi, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. 
  7. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.
  8. Do hlubší pánve nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nebo čtvrtky nakrájené houby. Ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
  9. V misce smícháme vejce, smetanu, se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme nastrouhaný sýr.
  10. Podušené houby vyklopíme na předpečené těsto, rovnoměrně roztáhneme a zalijeme směsí vajec, smetany a posypeme sýrem a na kolečka nakrájenými olivami.
  11. Pečeme asi 35 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.

Náš tip: K houbovému koláči se skvěle hodí rajčatový salát. 

Další zajímavé recepty z naší kuchyně: Borůvkový koláč, jako od babičky! nebo Nanuky z lesních plodů