Recept: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

10.01.2024

Teď v zimě se potřebujeme hlavně pořádně zahřát. To polévka umí. Vyzkoušejte jednoduchou a zdravou "dršťkovku", na které si pochutnají i vegetariáni. 

Pokud nejste zrovna milovníky klasické dršťkové polévky, nenechejte se rozhodně odradit názvem. Tahle polévka je bez masa a výhradně z hlívy - superzdravé houby, která posiluje naši imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí. 

Co budete potřebovat:

  • hlíva ústřičná 500 g
  • cibule 2 ks
  • řepkový nebo slunečnicový olej 3 lžíce
  • sušená majoránka 2 lžíce
  • mletá sladká paprika 2 lžíce
  • chilli koření 1 špetka
  • vývar 1 litr
  • hladká mouka 1–2 lžičky
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka (čerstvá ) 1 snítka
  • sůl

Postup:

  1. Houby nakrájíme na větší kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, až mírně změkne, přidáme sušenou majoránku a hlívu, osolíme a podusíme 5–10 minut. Přidáme papriku a chilli, 2 minuty mícháme, poté zalijeme vroucím vývarem a povaříme doměkka.
  2. Pamatujte, že hlíva nikdy zcela nezměkne, stačí, když je trochu měkká. Na to stačí cca. 20 minut. Mouku rozmícháme v 50 ml vody a vlijme do polévky. Zamícháme, povaříme 5 minut a dochutíme utřeným česnekem se solí. Ozdobit pak můžete nasekanou zelenou petrželkou. 

Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: třeba Houbové mini quiche nebo Krémovou polévku z hub