Recept: Jeřabinová marmeláda s jablky
Na podzim, kdy dozrávají plody jeřábu, stojí za to vyzkoušet lahodné zavařeniny. Mezi naše nejmilejší patří právě i tato jeřabinová marmeláda s jablky. Je výtečná!
Jeřabiny lákají svým vzhledem a často si je domů nosíme jako dekoraci. Mnozí se ale domnívají, že jsou kvůli jedovatým látkám nejedlé. To je omyl. Tepelná úprava nebo sušení je činí nejen jedlými, ale také zdraví prospěšnými. Více se dočtete v našem článku Jeřabiny: Jedlé nebo jedovaté?
Ingredience:
60 % dobře vyzrálých jeřabin (nejlépe přešlých prvním mrazíkem)
40 % méně zralých jablek
Na 1 kg protlaku: 600–700 g cukru
Postup:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře propereme, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Poté přidáme na kousky nakrájená, omytá jablka zbavená stopek a okvětí a dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme přes síto a znovu dusíme, dokud protlak nezhoustne. Postupně přidáme cukr a povaříme, dokud marmeláda není dostatečně hustá. Ještě vařící marmeládu plníme až po okraj do skleniček, otřeme okraje, připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tipy:
Podíl jablek zajistí rosolotvorné látky bez použití průmyslových pektinů. Jeřabiny jsou sice bohaté na kyseliny, ale chudé na pektiny.
Jak poznat, že je marmeláda hotová:
Kápněte vařící marmeládu na studený talířek. Po vychladnutí ji zkuste posunout prstem. Pokud kapka zůstane celistvá a její povrch se zvrásní, je hotová.
Ponořte vařečku do marmelády, vyndejte ji a otáčejte ve vodorovné poloze. Pokud marmeláda stéká v souvislé vrstvě a padá v kusech, je připravena.
Kápněte marmeládu do studené vody. Pokud kapka klesne celistvá na dno, můžete ji plnit do skleniček.
Vyzkoušejte také naše další podzimní recepty, třeba: Křupavé houbové taštičky nebo Krémovou polévku z hub.