Recept: Křupavé houbové taštičky

12.12.2023

Pirohy mohou mít mnoho podob i lahodných náplní. My jsem si pro vás nachystali houbové, na které můžete využít zásoby z mrazáku, nebo klidně i žampiony. Pracovat budeme s listovým těstěm, takže recept hravě zvládnou i kuchařští začátečníci. 

Co budete potřebovat:

těsto:

  • balíček listového těsta

náplň:

  • 200 g pokrájených lesních hub nebo žampionů
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • polovinu malé cibule
  • 1 paprikový lusk
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • pažitku nebo petrželku
  • trochu strouhanky na zahuštění (nemusí být třeba)
  • 100 g tvrdého sýra (Ementál, Chedar, Gouda atd.) 
  • hrst sezamových semínek na posypání
  • vejce na potření

Postup:

  1. Žampiony pokrájíme na menší kousky. Mražené houby rozmrazíme a orestujeme na troše másla. Uvařená vejce a sýr rozstrouháme nahrubo. Cibuli společně s anglickou slaninou pokrájíme nadrobno a dáme na pánev osmahnout.  
  2. Až slanina pustí šťávu, přidáme houby, sůl, pepř a mícháme, aby se vydusila voda z hub. Necháme vychladnout, do směsi přidáme všechny ostatní suroviny a pečlivě promícháme. Nedrží-li nám náplň pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
  3. Rozválíme si listové těsto na plát tenký asi 3 mm. Můžeme si pomoci posypáním plochy hladkou moukou, případně použít silikonovou podložku. Z vyváleného těsta nakrájíme čtverce o podobné velikosti a na každý kousek položíme jednu lžíci již připravené náplně.
  4. Čtverce s náplní přehneme přes roh a důkladně těsto přimáčkneme, aby náplň nevytekla. Pirohy potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 250 °C v elektrické troubě asi 15 minut do zrůžovění. 

Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: Krémová polévka z hub nebo Houbový quiche se slaninou a olivami