Recept: Sirup z bezových květů

23.05.2024

Ti, kdo ho už vyzkoušeli se většinou shodují, že u nich doma mizí přímo bleskovou rychlostí. Aby také ne! Skvěle ochutí letní limonádu, je základem koktejlu Hugo a hodí se i do čaje. 

Bezové keře jsou právě nyní v plném květu. Stačí tedy vzít si košík a vyrazit někam do přírody, kde je čisťoučko a pěkně. 

Kde a jak sbírat bezový květ, jaké neduhy léčí a s čím nám může pomoci v domácnosti se dočtete tady. 

Co budete potřebovat:

  • 20 květů bezu černého
  • 1 l vody
  • 1 kg třtinového cukru
  • 30 g kyseliny citronové
  • kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu 

Postup:

  1. Z květů odstraňte stonky a dejte je do větší mísy či hrnce. Přidejte k nim kyselinu citronovou, kůru a šťávu z citronu.
  2. Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte, než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte. Až bude mít směs 40 stupňů, nalijte ji na květy. 
  3. Přikryjte a nechejte stát 2-3 dny. 
  4. Sirup přeceďte a uchovávejte v chladničce. 
  5. Řeďte vodou či sodou dle chuti. 

Na zdraví! 


Vyzkoušejte i některý z našich dalších receptů: Cheesecake s lesním ovocem nebo Nanuky z lesních plodů