Recept: Sirup z bezových květů
23.05.2024
Ti, kdo ho už vyzkoušeli se většinou shodují, že u nich doma mizí přímo bleskovou rychlostí. Aby také ne! Skvěle ochutí letní limonádu, je základem koktejlu Hugo a hodí se i do čaje.
Bezové keře jsou právě nyní v plném květu. Stačí tedy vzít si košík a vyrazit někam do přírody, kde je čisťoučko a pěkně.
Kde a jak sbírat bezový květ, jaké neduhy léčí a s čím nám může pomoci v domácnosti se dočtete tady.
Co budete potřebovat:
- 20 květů bezu černého
- 1 l vody
- 1 kg třtinového cukru
- 30 g kyseliny citronové
- kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Z květů odstraňte stonky a dejte je do větší mísy či hrnce. Přidejte k nim kyselinu citronovou, kůru a šťávu z citronu.
- Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte, než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte. Až bude mít směs 40 stupňů, nalijte ji na květy.
- Přikryjte a nechejte stát 2-3 dny.
- Sirup přeceďte a uchovávejte v chladničce.
- Řeďte vodou či sodou dle chuti.
Na zdraví!
Vyzkoušejte i některý z našich dalších receptů: Cheesecake s lesním ovocem nebo Nanuky z lesních plodů