Z lesa rovnou do mrazáku: Nanuky z malin, ostružin i borůvek

29.06.2025

Letní klasika v domácím podání: zralé lesní ovoce, chvilka mixování a mrazák. Výsledkem jsou krásně barevné a osvěžující nanuky, které zabodují u dětí i dospělých. Máme pro vás jednoduchý recept na jejich vytvoření. 

Venku je hic a les nám kromě přívětivého chladnějšího prostředí nabízí i plody, ze kterých si můžeme snadno vyrobít prázdninové osvěžení. Recept na malinové a ostružinové nanuky je jednoduchý - a pokud nemáte doma k dispozici tvořítka na nanuky, můžete si samozřejmě udělat zmrzlinu do kelímku.

Při výrobě nanuků se fantazii meze (skoro) nekladou. Někdo má rád čistě ovocný sorbet, jiný přimíchá smetanu, jogurt, tvaroh nebo zakysanku. Zkuste, co chutná nejvíc vám.

Co budete potřebovat:

  • hrneček o velikosti 1/4 litru pro odměřování
  • 1 hrnek natrhaných lesních plodů (maliny, ostružiny, jahody - v sezóně samozřejmě také borůvky)
  • 1 hrnek smetanového řeckého jogurtu nebo tvarohu
  • 3 lžíce medu případně javorového nebo čekankového sirupu / lze použít i cukr nebo vanilkový cukr

Postup: Vše společně smíchejte v míse a ponorným mixérem rozmixujte, naplňte tvořítka na nanuky a dejte do mrazáku ztuhnout alespoň na 6 hodin. Pak stačí vložit nanuk na chvíli do teplé vody a obal od zmrzliny krásně povolí. 

NÁŠ TIP: Do rozmixované směsi přidejte sem tam i větší kousky ovoce – hotový nanuk pak vypadá skvěle! Zmrzlina bude mít lákavý vzhled a na první pohled bude jasné, z jakých dobrot vznikla.

Přečtěte si také: Borůvky v českých lesích nebo Recept: Borůvkový koláč, jako od babičky!