Recept: Šlehačková bublanina s borůvkami

25.08.2025

Bublanina, která voní létem! Díky smetaně je těsto krásně vláčné a borůvky mu dodají svěží, sladkokyselou chuť. Je jednoduchá na přípravu a mizí z talíře rychlostí blesku.

Co budete potřebovat:

  • 320 g hladké mouky

  • 180 g cukru krupice

  • 4 vejce

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 1 kypřící prášek

  • 1 vanilkový cukr

  • asi 500 g borůvek

  • hrubou mouku na obalení ovoce

  • máslo a kokos na vysypání formy

Postup:

  1. Mouku prosijeme a smícháme s kypřícím práškem.

  2. Vejce vyšleháme s oběma cukry do nadýchané pěny. Přilijeme tekutou smetanu a postupně vmícháme mouku s práškem. Vše promícháme, aby vzniklo hladké těsto.

  3. Připravené těsto nalijeme do formy (cca 30 × 20 cm), kterou jsme vymazali máslem a vysypali kokosem nebo moukou.

  4. Borůvky obalíme v hrubé mouce a rovnoměrně je rozprostřeme po těstě.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40–50 minut. Špejlí otestujeme, zda je bublanina propečená.

  6. Po vychladnutí lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.


Vyzkoušejte také naše další recepty z lesního ovoce: Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Nanuky z lesních plodů