Recept: Staročeský houbový Kuba

22.12.2022

Typické vánoční jídlo, které o Štědrém dni ve většině domácností prostě nesmí chybět. Máte Kubu rádi, nebo jste ho zatím nikdy nezkoušeli? Máme pro vás recept ověřený generacemi. 

Staročeský houbový Kuba, zdroj fotografie: Pinterest
Staročeský houbový Kuba, zdroj fotografie: Pinterest

Co budete potřebovat:

  • 300 g středně velkých krup
  • 50 g sádla
  • 2 cibule
  • 50 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžičky sušené majoránky
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  1. Kroupy propláchneme vodou a necháme je ideálně přes noc namočené. Minimlní čas namáčení je půl hodiny před samotným vařením. Sušené houby namočíme do vody zvlášť, také zhruba na půl hodinku.
  2. Namočené kroupy sceďíme a dáme je vařit dle návodu do osolené vody. Doba vaření bude přibližně 20 minut. Poté měkké kroupy zcedíme a necháme okapat.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmahneme na sádle. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme kmín, přecezené houby, česnek a společně vše orestujeme na pánvi. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou. Přidáme okapané kroupy a vše dobře promícháme. 
  4. Směs vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Můžeme podávat ozdobené čerstvou majoránkou.

Vyzkoušejte také některý z našich dalších receptů: Krémová polévka z hub nebo Houbový quiche se slaninou a olivami