Recept: Staročeský houbový Kuba
22.12.2022
Typické vánoční jídlo, které o Štědrém dni ve většině domácností prostě nesmí chybět. Máte Kubu rádi, nebo jste ho zatím nikdy nezkoušeli? Máme pro vás recept ověřený generacemi.
Staročeský houbový Kuba, zdroj fotografie: Pinterest
Co budete potřebovat:
- 300 g středně velkých krup
- 50 g sádla
- 2 cibule
- 50 g sušených hub
- 4 stroužky česneku
- 3 lžičky sušené majoránky
- 3 lžičky drceného kmínu
- sůl
- pepř
Postup:
- Kroupy propláchneme vodou a necháme je ideálně přes noc namočené. Minimlní čas namáčení je půl hodiny před samotným vařením. Sušené houby namočíme do vody zvlášť, také zhruba na půl hodinku.
- Namočené kroupy sceďíme a dáme je vařit dle návodu do osolené vody. Doba vaření bude přibližně 20 minut. Poté měkké kroupy zcedíme a necháme okapat.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmahneme na sádle. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme kmín, přecezené houby, česnek a společně vše orestujeme na pánvi. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou. Přidáme okapané kroupy a vše dobře promícháme.
- Směs vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Můžeme podávat ozdobené čerstvou majoránkou.
Vyzkoušejte také některý z našich dalších receptů: Krémová polévka z hub nebo Houbový quiche se slaninou a olivami