Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

03.04.2022

Pokrm, který k jaru a velikonocům neodmyslitelně patří. Kopřivy, můžete letos nahradit super zdravým medvědím česnekem přímo z lesa.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Na medvědí česnek nejčastěji narazíte ve vlhkých, živinami bohatých lesích, hlavně luzích. Vyskytuje se už od března a teď v dubnu je ideální čas pro jeho sběr.

Velikonoční nádivce přidá medvědí česnek velmi jemně pikantní chuť. Vyzkoušejte si ji spolu s námi.

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Suroviny

  • obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
  • mléko asi 200 ml
  • jarní cibulka 4 ks
  • uzené maso 400 g
  • vejce natvrdo 2 ks
  • čerstvý medvědí česnek 4 velké hrsti
  • mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
  • vejce 4 ks
  • kypřicí prášek 1/2 sáčku
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • máslo na vymazání formy
Suroviny smícháme v míse
Suroviny smícháme v míse

Postup

  1. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky o velikosti asi 1,5 cm a dáme je do velké mísy. Zalijeme je mlékem a promícháme. Neměly by být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
  2. Na pánvi rozehřejeme trochu másla a orestujte na něm pokrájenou jarní cibulku, poté přidáme na půlcentimetrové kostičky pokrájené uzené maso a chvíli opékáme, potom vypneme oheň a směs necháme chladnout.
  3. K rohlíkům přidáme na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek. Poté vmícháme oloupané a nasekané mandle.
  4. V menší misce rozšleháme syrová vajíčka, přidáme asi 1-2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašleháme kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijeme do velké mísy k rohlíkům, lehce promícháme a pak vše důkladně promačkáme rukama, aby se směs dobře spojila.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a rovnoměrně na ni naneseme nádivkovou směs, nemusíme ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40-45 minut, až bude povrch hezky opečený. 
  6. Nádivku necháme před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila. 
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem