Recept: Zahradní hrnkový koláč s tvarohem a rozmarýnem
21.06.2024
Tohle je rychlovka, kterou si zamilujete. Do koláče můžete přidat libovolné ovoce z lesa nebo ze zahrady a rozmarýn mu dodá specifickou chuť s nádechem slunného jihu. Je to dobrota a bez složitého vážení surovin!
Na odměřování ingrediencí použijte hrnek o objemu 250 ml. Uvedené množství surovin platí pro klasickou kulatou koláčovou (nebo quichovou) formu.
Suroviny:
Na těsto:
- mouka hrubá - 1/2 hrnku
- mouka hladká - 1/2 hrnku
- cukr - 1/4-1/3 hrnku
- kypřící prášek - 1/2 balení (6 g)
- mléko - 1/2 hrnku
- olej - 1/4 hrnku
- vejce - 1 ks
Na tvarohovou vrstvu:
- tvaroh - 250 g
- vejce - 1 ks
- vanilkový cukr - 2 lžíce
- menší hrst lístků rozmarýnu (bez větviček)
Na ozdobu:
- ovoce - např. třešně, jahody, borůvky, rybíz atd.
Postup
- Koláčovou formu nejprve důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Do misky nasypeme všechny suché přísady na koláč (obě mouky, cukr a prášek do pečiva), důkladně je promícháme. Poté přidáme všechny mokré přísady (mléko, vejce, olej) a dobře zamícháme, buď mixérem nebo ručně. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřeme do připravené koláčové formy.
- V téže misce, kde jsme připravovali těsto, smícháme tvaroh, vejce a cukr. Vzniklou tvarohovou směs důkladně promixujeme. Tvarohová směs je mírně tekutější, takže ji snadno rozetřeme na připravené koláčové těsto. Povrch posypeme lístky rozmarýnu a případně nakrájeným ovocem.
- Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30-40 minut, dokud okraje nezezlátnou. Prostředek by měl být zpevněný, ale může se ještě lehce třást; při chladnutí se zpevní, takže se nemusíte obávat.
Vyzkoušejte také některé naše další recepty, třeba: Nanuky z lesních plodů nebo Borůvkový koláč, jako od babičky!