Recept: Sirup z plodů černého bezu

04.09.2024

Září je měsícem, kdy na okrajích lesů, u polních cest nebo na zahradách dozrávají bezinky. Černé plody plné vitamínů a nezvyklé, ale lahodné chuti. Vyrobit z nich můžete třeba právě sirup!

Pro sběr bezových kuliček je ideální slunečný den, po opadnutí ranní rosy. Vezměte tedy košík a vydejte si na bezinky! Vybírejte si pouze tmavé a zralé bobulky, světle zelené ani růžové ne. 

Pozor, Bezové kuličky jsou v syrovém stavu jedovaté, proto je pořádně provařte, jak stojí v receptu.

Zdraví ukryté v bezinkách

Bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Ve slupce a v semenech najdeme vitamín A, vitamíny skupiny B a kyselinu panthotenovou. Významný je také vysoký obsah vitamínu C.


Sirup z plodů bezu černého

Co budete potřebovat:

  • 900 g plodů bezu (jen kuličky bez stopek)

  • 750 g třtinového cukru

  • 10 g kyseliny citronové

  • 800 ml vody

Postup:

  1. Bezinky propláchněte a odstraňte všechny nezralé plody a nečistoty.
  2. Ve velkém hrnci smíchejte plody bezu, cukr, kyselinu citronovou a vodu.
  3. Přiveďte k varu a nechejte asi 15 minut povařit, poté celou směs rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko.
  4. Tekutinu vraťte do hrnce, zbytky plodů vyhoďte.
  5. Vařte dalších 15 minut. Tekutina získá hustější konzistenci.
  6. Sirup nalijte do lahví a skladujte v lednici.

Vyzkoušejte i některý z našich dalších receptů, třeba:  Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Křupavé houbové pirohy