Recept: Sirup z plodů černého bezu
Září je měsícem, kdy na okrajích lesů, u polních cest nebo na zahradách dozrávají bezinky. Černé plody plné vitamínů a nezvyklé, ale lahodné chuti. Vyrobit z nich můžete třeba právě sirup!
Pro sběr bezových kuliček je ideální slunečný den, po opadnutí ranní rosy. Vezměte tedy košík a vydejte si na bezinky! Vybírejte si pouze tmavé a zralé bobulky, světle zelené ani růžové ne.
Pozor, Bezové kuličky jsou v syrovém stavu jedovaté, proto je pořádně provařte, jak stojí v receptu.
Zdraví ukryté v bezinkách
Bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. Ve slupce a v semenech najdeme vitamín A, vitamíny skupiny B a kyselinu panthotenovou. Významný je také vysoký obsah vitamínu C.
Sirup z plodů bezu černého
Co budete potřebovat:
900 g plodů bezu (jen kuličky bez stopek)
750 g třtinového cukru
10 g kyseliny citronové
800 ml vody
Postup:
- Bezinky propláchněte a odstraňte všechny nezralé plody a nečistoty.
- Ve velkém hrnci smíchejte plody bezu, cukr, kyselinu citronovou a vodu.
- Přiveďte k varu a nechejte asi 15 minut povařit, poté celou směs rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko.
- Tekutinu vraťte do hrnce, zbytky plodů vyhoďte.
- Vařte dalších 15 minut. Tekutina získá hustější konzistenci.
- Sirup nalijte do lahví a skladujte v lednici.
Vyzkoušejte i některý z našich dalších receptů, třeba: Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Křupavé houbové pirohy